2012. november 10., szombat

OSX Mountain Lion telepitö DVD létrehozása

A Mac OS X legújabb 10.8 -as (Mountain Lion) verziójához nem áll rendelkezésre fizikai telepítö DVD, így ha erre szükségünk van, mert pl. valamikor újra akarjuk telepíteni az egész rendszert és nem akarjuk újra végigvárni az App Store-ban a letöltési folyamatot, akkor készíthetünk magunk is egy telepítö lemezt.

Letöltés

Ha már egyszer megvettük és telepítettük a rendszert, akkor az Apple Store Purchases pontja alatt megtaláljuk a Mountain Lion-t, melyet sajnos újra le kell töltenünk, mert telepítés után automatikusan elveszik a már egyszer letöltött telepítö csomag.


Ha esetleg az App Store-ban nem jelenne meg az OS X Mountain Lion elem a megvásárolt app-ok között, akkor azt a rendszerünk elrejtette, de könnyen aktiválható az Apple kontónk alatt az elrejtett app-ok opcióra kattintva.

Másolás

Letöltés után automatikusan elindul a telepítö készlet, melyet le kell állítanunk a menüböl kiválasztva az "OS X telepítésének megszakítása" funkciót.Ezután keressük meg a Finder-ben az Alkalmazások alatt a "Az OS X Mountain Lion előzetesének telepítése" fájlt és másoljuk át egy másik könyvtárba, vagy a Desktopra.
Lemezkép másolása

Az átmásolt fájlon válasszuk ki a "Csomag tartalmának megtekintése" funkciót.


Navigáljunk a Contents -> Shared Support könyvtárban található InstallESD.dmg fájlhoz és másoljuk át a Desktop-ra.

DVD írás

Mivel a kicsomagolt lemezképfájl nem fér rá egy DVD-re így két lehetöségünk van. Az egyik, hogy Dual-Layer DVD-re írunk, bár ez nagyban attól függ, hogy a DVD írónk tud-e egyáltalán rá írni. Az enyém nem, így marad a trükkösebb megoldás.

Indítsuk el a Lemezkezelöt (Disk Utility) és hozzunk létre egy új Lemezképet.

Töltsük ki a megjelenö dialógusdobozt az alábbi ábrának megfelelöen létrehozva egy 4,6GB-os lemezképet.Csatoljuk fel az elözöleg a Desktopra másolt InstallESD.dmg lemezképet:


Ha ez meg van, akkor a Finderben a következöt kell látnunk:

Az InstallESD.dmg mérete 4,78 GB, mely nem fér rá egy DVD-re, ezért annak tartalmát  átmásoljuk a frissen létrehozott OSX Mountain Lion DVD lemezképbe:

cp -Rv /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/* /Volumes/OSX\ Mountain\ Lion\ DVD/

Ezek után már nyugodtan felírhatjuk az így létrehozott OSX Mountain Lion DVD lemezképet síma DVD-re is.
És íme ezennel kész is az OSX Mountain Lion telepítö DVD.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése