2012. október 2., kedd

Hogyan frissítsünk OS X 10.8 (Mountain Lion) -ra

Egy évvel az OS X 10.7 Lion megjelenése után az Apple elörukkolt nyáron egy újabb, az OS X 10.8 Mountain Lion verzióval, mely közel 200 új funkcióval bövült, mégsem ez adott konkrét okot arra, hogy frissítsem a kissé már elöregedett Snow Leopard-omat, hanem az XCode 4.5 -ös verziójának rendszerigénye, mely OS X 10.7 vagy 10.8 -at ír elö. Habár az Apple oldalán található információ alapján egyszerüen csak le kell tölteni, majd telepíteni kell az új verziót, azért nem árt elötte megfontolt lépéseket tenni.

Elöszöris gyözödjünk meg róla, hogy gépünk egyáltalán alkalmas-e a Mountain Lion futtatására, majd érdemes feltérképezni jelenlegi rendszerünk állapotát, biztonsági mentést készíteni róla és a jelenleg használt, de a Mountain Lion által nem támogatott szoftverek helyett csereszabatosat keresni. Az OS X 10.8 AppStore-ban való megvétele elött mindenképp érdemes az alábbi 5 pontból álló ellenörzö listát végrehajtani.

1. Alkalmas-e gépünk a Mountain Lion futtatására?

Ha gépünk megfelel az alábbi rendszerkövetelményeknek, akkor nagy valószínüséggel nincs akadálya a frissítésnek, de legjobb, ha ezt a Mac-azonosító számmal is ellenörizzük.

a) Alapvetö rendszerkövetelmény a Mountain Lion futtatásához:

  • Core 2 vagy Xenon processzor, 64 bites firmware (EFI)
  • 2 GB RAM (ajánlott: 4 GB)
  • 8 GB szabad hely a merevlemezen
  • OS X 10.6.8 vagy 10.7

A legtöbb Mac tulajdonos új verzióra való frissítési vágyának valószínüleg a 32 bites EFI (Extensible Firmware Interface) - mely az operációs rendszer betöltéséért felel - szab határt, ugyanis az OS X 10.8 az elsö olyan verzió, mely csak 64-bites kernelt támogat.


b) Mac azonosító ellenörzése

Az Apple az egyes modelleket az Early/Mid/Late nevekkel ellátva azonosítja, hogy egy adott modell éven belül konkrétan melyik gépröl is van szó. Ez az azonosító név azonban nem minden OS X verzión jeleníthetö meg a System Profiler-el, így vagy a Mactracker alkalmazást vesszük segítségül, vagy a Mac azonosítónkat hasonlítjuk össze a listában szereplövel, ahol a szám a legrégebbi, még támogatott modellt jelenti. Az összes ezek után következö, tehát nagyobb számmal rendelkezö gép megfelel.

Az új operációs rendszert csak a következö gépekre lehet telepíteni :

  • MacBook (Late 2008 Aluminum, Early 2009 vagy újabb) [MacBook 5,1] 
  • MacBook Pro (Mid/Late 2007 -töl kezdve) [MacBookPro 3,1]
  • MacBook Air (Late 2008 -töl) [MacBook Air 2,1]
  • iMac (Mid 2007-töl)  [iMac 7,1]
  • Mac mini (Early 2009-töl)  [Mac Mini 3,1]
  • Mac Pro (Early 2008-tól)  [Mac Pro 3,1]

Gépünk Mac modell azonosítóját Snow Leopard alatt könnyen megtaláljuk a System Profiler-ben, a hardware paraméterek között.


Jelen esetben nekem egy MacBookPro 4,1 -es gépem van, ezt az azonosítót kell összevetni a fenti listával: Mivel a MacBookPro 3,1-töl kezdve minden gép támogatott, így megnyugodhatunk, hogy a 4,1 -es modellen  is futni fog.


2. Megfelelö-e boot partíciós lemezünk állapota?

Indítsuk el a 'Disk Utility' programot amit az 'Application/Utilities' alatt találunk. A 'First Aid' fül alatt indítsuk el a lemezellenörzést a 'Verify Disk' gombbal. Ha a program mindent rendben talált, akkor erröl értesít minket és léphetünk tovább a következö pontra. Ha hibát jelez, akkor kénytelenek leszünk egy másik partícióról vagy a Snow Leopard DVD-röl indítani a gépünket, majd el kell végeznünk a lemez karbantartását.


3.  Vannak-e programjaink, melyek az OS X 10.8 verzióban már nem támogatottak?

Ha a hardverünk megfelelt, akkor már csak az általunk használt programokat kell megnézni, hogy azok kompatibilisek-e a Mountain Lion-al. Ha nem, akkor keresnünk kell helyettük csereszabatos Appokat.
A programjaink kompatibilitását könnyen ellenörizhetjük a 'System Profiler' -ben a 'Software' kategórián belül az 'Applications' pontra kattintva, ahol a programokat fajtájuk szerint 'Kind' rendezve, csak meg kell keresni azokat, melyek fajtája Classic vagy PowerPC. Ezen programok nem fognak futni az új rendszeren.
 Ezek közül lehet, hogy lesz olyan, melyet nem tudunk más programmal pótolni, ilyenkor nyújt megoldást egy klónozott rendszer a jelenlegiröl, mely lehetöséget biztosít arra, hogy pl. a Snow Leopard-ot bármikor futtassuk egy külsö merevlemezröl, így elérve a régi PowerPC-s programjainkat.

4. Eleget tesz-e jelenlegi OS X verziónk a követelményeknek?

Az Apple elöírja a Mountain Lion telepítéséhez, hogy a legfrissebb OS X 10.6 vagy 10.7 verziókkal rendelkezzünk. Ha Snow Leopard van gépünkön, akkor ellenöriznünk kell, hogy a legutóbbi OS X 10.6.8 frissítéssel rendelkezünk-e. 

Ha nem, akkor elöször végre kell hajtani egy update-t a 'Software Update...' gombra kattintva.

5. Elkészítettük-e jelenlegi rendszerünk biztonsági másolatát?

Olyan biztonsági másolatot készítsünk, melyröl a komplett rendszer újraindítható. Erre alkalmas szoftver pl. a SuperDuper vagy a Carbon Copy Cloner. Én a SuperDuper 2.7.1 ingyenes verzióját választottam, mely rendkívül egyszerüen használható, csupán egy második merevlemezre van szükségünk. A külsö merevlemezek gyárilag általában NTFS-re vannak formázva 'Untitled' kötetnévvel, így elsö körben el kell végeznünk a formázást a DiskUtility segítségével 'Mac OS Extended (Journaled)' formátumra és elnevezhetjük kedvünk szerint a meghajtót, pl. "MacBook Pro HDD".
Ezután az 'Erase...' gombra kattintva szükség lesz adminisztrátori jogosultsághoz, majd elindul a külsö megható formázása. Ha ez kész, a SuperDuper automatikusan felismeri ezt a meghajtót, mint céleszközt a klónozáshoz. A SuperDuper-ban válasszuk ki a "Backup - all files" opciót a legördülö menüböl, így a teljes jelenlegi rendszerünket meg tudjuk tükrözni.
Miután rákattintunk a 'Copy Now' gombra, rákérdez, hogy valóban el akarjuk-e indítani a másolást, mely a külsö meghajtón lévö adatok letörlésével jár. Válasszuk, hogy 'Copy'. Ekkor ténylegesen elindul  a klónozás, mely rendszerünk méretétöl függöen eltarthat egy darabig.
Ha elkészült, teszteljük le lenyomott Alt-gomb mellett újraindítva gépünket, ahol kiválasztjuk a külsö meghajtót, hogy arról szeretnénk boot-olni. Ha minden rendben, akkor pontosan ugyanazt a rendszert kapjuk, mint ami a fö partíción van.

Ha mind az öt ellenörzö kérdésen sikeresen túl vagyunk, akkor sem lehet természetesen 100% kijelenteni, hogy minden hibátlanul fog müködni, de nagy a valószínüsége, hogy fájdalommentesen tudjuk telepíteni az új rendszert. Az App Store-ban könnyen megtaláljuk a Mountain Lion-t, melyet 16 euróért tudunk megvenni, majd letölteni. A letöltés sok esetben több órát vesz igénybe, de ezután minden megy gördülékenyen. Ezen a ponton, ha szükségünk van, létrehozhatunk egy telepítö DVD lemezt.
A telepítés wizard-os alapú és kb. fél órába telt, hogy megkapjam az új OS X 10.8-at. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése