2012. április 21., szombat

Ingyenes Virtualizáció Mac OS X -en

Mire jó a virtualizáció?
Felmerülhet a kérdés, hogy valójában mire is jó a virtualizáció? Vannak pl. bizonyos alkalmazások, melyeknek nincs Mac OS X változata. Ha munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges egy ilyen alkalmazás, ami pl. csak Linux-on fut, akkor kínálkozik egy linux virtuális gép telepítése. Ha szeretnénk az általunk fejlesztett platformfüggetlen alkalmazásunk lehetöleg minél több platformon kipróbálni illetve ha csak egyszerüen szeretnénk más operációs rendszert megismerni, ennek egyik legegyszerübb módja a most ismertetésre kerülö virtualizációs technológia. Természetesen megvan a lehetösége annak is, hogy külön boot-partícióként indítsuk a Linux vagy Windows rendszerünket, de rugalmasabb, ha nem kell folyton újraindítani gépünk csak mert valamit szeretnénk egy másik platformon elvégezni.

Lehetöségek virtualizációra
Virtualizációra többféle lehetöség kínálkozik, attól függöen, hogy konkrétan milyen célra szeretnénk használni, ill. mi az amit a pénztárcánk még elbír. Jelenleg két kereskedelmi virtualizációs termék áll rendelkezésre: a VMWare Fusion és a Parallels Desktop. Mindkét virtualizációs platform közel 80$-ba kerül, így ingyenes lehetöség után kutatva akadtam rá a VirtualBox -ra.

VirtualBox az ingyenes megoldás
A VirtualBox az Oracle által fejlesztett ingyenes virtualizációs megoldás, mely a Mac OS X mellett még számos más gazdarendszert is támogat. Töltsük le a VirtualBox weboldaláról a legfrissebb Mac-es változatot, majd telepítsük.
Ubuntu Linux, mint virtuális gép
Példaképpen telepítsük az Ubuntu Linux legújabb változatát virtuális gépként.

1. lépés: megfelelö ISO képfájl letöltése
Szükségünk lesz az Ubuntu legújabb ISO képfájljára, melyet a http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download címen tudunk letölteni. Jelenleg az Ubuntu 11.10-es Oneric Ocelot kódnevet viselö változata az aktuális, mely nevét az "Álmodozó Párducmacska"-ról kapta.2. lépés: Új virtuális gép készítése
Indítsuk el a már elözöleg feltelepített VirtualBox-t és válasszuk az "Új virtuális gép készítése" funkciót.

Válasszuk ki a telepítendö operációs rendszer típusát, mely esetünkben Linux, Ubuntu (64bit). Névként érdemes a telepítendö platform konkrét verziószámát vagy kódnevét megadni, így könnyen beazonosíthatjuk, ha már több virtuális géppel is rendelkezünk.

3. lépés: Felhasználható memória mérete
Adjuk meg a virtuális gép által felhasználható memória méretét, melyet a rendszer minimálisan 512 MB-ként határoz meg, de ajánlatos legalább 1GB-ra beállítanunk.
4. lépés: virtuális merevlemez létrehozása
Ezután hozzunk létre egy virtuális merevlemezt. Ha már rendelkezünk meglévö virtuális lemezzel, akkor ebben a lépésben kiválaszthatjuk azt. Egyébként válasszuk az új virtuális merevlemez készítése opciót.
A virtuális lemez típusának nyugodtan választhatjuk a VDI (Virtual Drive Image) típust, ha nem akarjuk a létrehozandó lemezt más virtualizációs programhoz használni. 
Megadhatjuk a virtuális merevlemezt képezö fájl helyét, ahova a rendszer elmenti azt, ezenkívül lényeges, hogy beállítsuk annak méretét, melyet ajánlatos legalább 8-10 GB-ra választani. Én most 20 GB-ra állítottam.
5. lépés: Telepítömédia kijelölése
Az általunk elözöekben letöltött Ubuntu 11.10 ISO képfájlt itt adhatjuk meg. Ezennel sikeresen felcsatoltuk a telepítöfájt, melyröl könnyen meggyözödhetünk a VirtualBox "Részletek" oldalán.
6. lépés: Virtuális gép futtatása
Kijelölve az Ubuntu 11.10 virtuális gépünket és rákattintva a "Start" iconra már csak az Ubuntu telepítö lépésein kell csak végighaladnunk.

És íme a kész rendszer, melyet máris használhatunk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése