2012. április 1., vasárnap

Egyéni képernyövédö Flickr fotókból

Ha meguntuk a beépített képernyövédö funkciókat, készíthetünk magunknak sajátot különbözö fotógyüjteményekböl (pl. photobucket, flickr, indafoto). Az egyes fotógyüjtemények, fotómegosztó oldalak általában támogatják az RSS feed-eket, így nincs más dolgunk, mint kiválasztani, pl. tematikusan tag-ek alapján a minket érdeklö képeket, vagy vegyesen a legutóbb feltöltött képekre hivatkozó RSS linket, és ezt linkelhetjük be, mint újonnan létrehozott screensavert. Ha szeretnénk képernyövédöt készíteni pl. a photobucket fotó megosztó szolgáltatás "nature" kategóriájában található képekböl, akkor csak ki kell másolni a feliratkozás RSS feed linkjét, amit a lap alján találunk:majd a System Preferences alatt a Screen Saver lista alatt találunk lehetöséget a screensaver-ek bövítésére. Itt válasszuk az "Add RSS Feed..." opciót, majd másoljuk be az RSS linket. Ezután a rendszer teszteli, hogy valóban elérhetöek-e fotók ezen a címen. Ez eltarthat akár 1-2 percig is!
Ha kész, akkor már pakolgatja is a képeket a megadott helyröl.
Ha viszont saját Flickr-es fotógyüjteményünket vagy pl. a NASA Goddard Ürközpontjának Flickr-re legutóbb feltöltött képeiböl szeretnénk képernyövédöt készíteni, akkor sajnos abba a problémába esünk, hogy a Flickr RSS-je alapértelmezetten nagyon kis méretü képeket kezel, így a képernyövédö is ezen kis képek felnagyított változatait, tehát erösen pixeles képeket fog megjeleníteni. Mindez könnyen kiküszöbölhetö a Yahoo Pipes Flickr Feed Image Re-sizer szolgáltatásával.


Megadva a fotók eredeti RSS feedjét, majd beállítva a fotóméretet Large-ra vagy Original-ra, a pipe futtatásával (Run pipe) megkapjuk a végleges RSS feed-et a felnagyított képekkel a Get as RSS link alatt. Ha ezt az RSS feed-et másoljuk be a screensaver RSS feed URL-jébe, akkor megkapjuk a profi képernyövédönket, mely a NASA Goddard Ürközpontjának mindig a legújabb, aktuális fotóit jeleníti meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése