2012. március 22., csütörtök

Akamai - web gyorsító vagy kéretlen látogató?

Egy ideje a rendszer véletlenszerü idöközönként üzenetet dob fel, hogy megkérdezze engedélyezem-e a bejövö hálózati kapcsolatot a netsession_mac alkalmazáshoz, mely kezd idegesítö lenni, így utánajártam mi fán is terem a "netsession_mac" app és ki is ez a kéretlen látogató akinek portot kéne nyitni?
Az Activity Monitor-ban kifiltereztem az összes netsession_mac alkalmazást, jelenleg kettö is fut:
Az Inspect funkcióval lekérhetö ezen alkalmazáshoz tartozó fájlok és portok, melyböl kiderül, hogy az alkalmazás Akamai név alatt fut. 
A neten rákeresve egyböl megtaláljuk, hogy az Akamai Netsession Interface peer-to-peer hálózaton alapuló Content Delivery Network (CDN), mely webalkalmazások, videók gyorsabb letöltésére szolgál, a P2P-nek köszönhetöen. Az Akamai optimalizálta az útválasztást, kiválasztva a leggyorsabb útvonalat, ezzel növelve a teljesítményt és csökkenti az adatvesztést. Mindezt végigkövethetjük egy szemléletes demoban.

Egyes források szerint akár 10x -es letöltési sebességet is kaphatunk. Erre kíváncsi vagyok, így valamikor még végzek összehasonlító tesztet. Az egyetlen problémám, hogy az alkalmazás kéretlenül feltolakodik a gépre más alkalmazások telepítése során (pl. Adobe termékek), ezenkívül a P2P technológiának köszönhetöen a mi gépünk is hosztol és kontrollálhatatlan feltöltéseket eredményez. Ezekután mindenki döntse el saját maga, hogy hasznosnak vagy potenciális veszélyforrásnak ítéli meg az alkalmazást. Ha valaki nem akarja használni, létezik egy uninstall lehetöség, hogy leszedjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése