2011. május 23., hétfő

Mit is tud az iTunes 1. rész

Audió CD tárhelyre másolása

Mivel egyik kedvenc CD lemezemet, az Eagles-t, elég gyakran hallgatom, így legelöször erre esett a választásom. Lássuk hogyan is boldogul az iTunes a lemez bemásolásával. Miután behelyezzük az audio CD-t a superdrive-ba, egyböl bejön az iTunes és felajánlja automatikusan, hogy bemásolja a lemez tartalmát a tárhelyre. Ha ezt elfogadjuk, 3-4 perc alatt végez is az egész lemezzel. Ha az internetkapcsolatunk aktív, akkor megspórolhatjuk a dalok címének begépelését, ugyanis az iTunes automatikusan letölti azokat. Ügyes!


Ha megnézzük a CD importálás tulajdonságai alatt, láthatjuk, hogy a zenei számokat alapértelmezetten tömörített 256 kBit/s AAC (Advanced Audio Coding) formátumba menti. A formátum annak ellenére, hogy tömörített, rendkívül jó minöséget szolgáltat, én nem tudtam megállapítani a különbséget a CD és az AAC hangzása között. Persze lehet, hogy csak nem vagyok elég vájt fülü.

Tipp: ha nagyon karcos, sokat használt a CD lemez, akkor ajánlatos beikszelni a hiba korrekciót ("Use error correction when reading Audio CDs", ami ugyan hatással lesz a beimportálás sebességére, viszont így garantáltan jó minöségü számokat kapunk.


A CD borítót is le tudjuk tölteni az internetröl, ha rákattintunk az Advanced -> Get Album Artwork menüpontra.
Tipp: ha nem akarunk minden egyes album CD borítójával külön-külön veszödni, akkor beállíthatjuk az iTunes->Preferences-> Store füle alatt, hogy a hiányzó CD borítókat automatikusan töltse le nekünk, ha az létezik. Ha nem létezik, akkor nem fog hibaüzenetet küldeni, egyszerüen nem fog megjelenni a borító.


Sajnos az Eagles CD-hez az iTunes nem találta meg a borítót, pedig a teljes album fent van az iTunes Store-ban. Ekkor nincs mese, manuálisan kell beállítani a borítót. Ha pl. beszkenneltük és elmentettük a borítót, akkor csak ki kell jelölni az albumunk összes zenei számát, majd cmd + i billentyükombinációra megkérdezi, hogy valóban több elem tulajdonságát szeretnénk egyszerre megváltoztatni. Erösítsük ezt meg, majd a felugró ablakban ("Multiple Item Information") az Artwork mezöbe húzzuk át drag&drop -al a beilleszteni kívánt CD borítót. 
Ezután ha "leokézzuk", a következöt kell kapni, és már hallgathatjuk is kedvenc albumunkat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése