2011. június 15., szerda

iTunes szinkronizálása Androiddal 2. rész

Az elözö blogbejegyzésben megbizonyosodhattunk arról, hogy az Easy Phone Tunes szépen végzi dolgát, de ahányszor szinkronizálni szeretnénk, annyiszor utána kell nézni hol is az USB-s összekötökábel, ezenkívül a Mac-re is szükség van, amin az iTunes fut. Mennyivel egyszerübb lenne vezeték nélküli hálózaton keresztül szinkronizálni! Söt, a felhöszolgáltatások korában, a felhasználóktól elvárt dolog, hogy bárhol legyenek is, hozzáférhessenek adataikhoz, jelen esetben zenei albumaikhoz. Ennek jártam utána, létezik-e olyan ingyenes megoldás, mellyel tényleg szabadon, gyorsan, kötöttségek nélkül szinkronizálhatjuk a dalokat az iTunes és Androidos mobilunk között. 

Jelenleg a piacon csak két ingyenes alkalmazás létezik erre a célra:
  • Music WithMe
  • mSpot Music

Music WithMe
A Music WithMe nemcsak zenék szinkronizálására használható, extra szolgáltatásként megosztási funkciót is kínál, illetve mi is látjuk a mások által leggyakrabban megosztott számokat, albumokat, belehallgathatunk, Tweet-elhetünk róla, tovább oszthatjuk, vagy ha nagyon tetszik, megvehetjük az iTunes-ban, vagy az Amazon MP3 Store-ban. Honlapjukon a blog szekcióban olvashatjuk miért tekintik sokkal jobbnak ezt az alkalmazást a most még Beta fázisban lévö Google Music-nál, illetve egy színvonalas bemutatót kapunk, lapozható ablakképekkel arról, mire is képes az Android kliens.


Ez is két részböl álló alkalmazás, és mind a Mac-en futó Helper App, mind az androidos telefonon futó kliens facebook authentikációt igényel. Természetesen csak akkor tudunk belépni facebook jelszavunkkal, ha engedélyezzük, hogy az alkalmazás hozzáférjen személyes adatainkhoz, akkor is ha éppen nem használjuk az alkalmazást.
Screen%2Bshot%2B2011-05-23%2Bat%2B22.51.41-2011-05-24-00-24.png
Eddig nem nyerte el túlságosan tetszésemet, de lássuk hogyan teljesít a tényleges szinkronizálás alatt. A mobil kliens szintén facebook belépési adatokat igényel, majd három menüpont áll rendelkezésünkre: DISCOVER, SHARE, SYNC.

menu-2011-05-24-00-24.png

everyone-2011-05-24-00-24.pngpreview-2011-05-24-00-24.png

Néha a sok kis logó helyett konkrét albumborítók jelennek meg, máskor sehogy se lehet öket odavarázsolni, így azok hiányában meglehetösen zsákbamacska módjára tud az ember az ilyen albumokba belehallgatni.
Rákattintva a SYNC gombra, lehetöségünk nyílik albumaink közül kiválasztani azokat, melyeket szinkronizálni szeretnénk.
device2-2011-05-24-00-24.png

Ezután várná az ember a Start synchronize vagy egyéb gombot, de ilyen nincsen. A DOWNLOADS fül alatt azt az információt kapjuk, hogy még nincs letöltött dal. Menüböl sem lehet elérni semmilyen további funkciót. Ekkor áltam neki elolvasni a honlapon fellelhetö kezelési útmutatót, melyböl egy helyen kiderül, hogy a telefon visszanyíl (back) lenyomására menti el az albumkijelöléseinket. Több perc várakozás után sem történt semmi, így újra és újra a SYNC gomb következett, majd újra a back-nyíl, majd újabb hosszas percek után a DOWNLOADS fül alatt végre megjelent az elsö zeneszám. Ezután félretettem hagy szinkronizáljon kedvére. Kb. fél óra után elég szomorú eredmény fogadott.

download_list-2011-05-24-00-24.png

Még mindig csak három dalt sikerült szinkronizálnia. Azt hiszem nem szeretném kipróbálni több 100 zenei szám esetén. De még ki sem bírtam próbálni a dal lejátszási funkciót, mikor az egész alkalmazásnak szomorú véget ért, ugyanis lefagyott.

error-2011-05-24-00-24.png

Igy már érthetöbb miért is tette szabadon letölthetövé alkalmazását a cég kezdeti $14.99 -os fizetös változata után.


mSpot Music


Ez egy tipikus felhö alapú szolgáltatás, mely jelenleg az iTunes és Windows Media Player médiamenedzserrel való szinkronizációt támogatja. Az mSpot a négy legelterjedtebb böngészöben (Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Internet Explorer) Adobe Flash Player kiegészítéssel használható. Jelenleg az MP3 mellett MP4, AAC, AAC+, WMA és WAV formátumokat kezel, a DRM másolásvédelemmel ellátott zenéket viszont nem, így azokat nem tudjuk vele a felhöbe feltölteni.

Az alkalmazást az mSpot honlapjáról tudjuk letölteni gépünkre, melyet elindítva egy négy lépésböl álló alkalmazáskonfiguráción kell végiglépkedni, mely végtelenül egyszerü lépésekböl áll. Regisztrálhatunk egy fiókot magunknak email címünkkel, majd meg kell adnunk hol találhatók a zenei albumaink. Ez lehet iTunes gyüjtemény vagy egyedi zenei mappa. Ezzel már be is állítottunk mindent, melyre válaszul automatikusan betöltödik a böngészöben az mSpot felülete, ahol lehetöségünk nyílik albumaink és playlist-jeink közül kiválasztani azokat, melyeket szeretnénk az mSpot felhöjébe feltölteni. Az mSpot 5GB tárhelyet biztosít dalainknak, ami kb. 4000 zeneszámnak felel meg, ami normál esetben böven elégnek bizonyul, persze ha valakinek ez nem lenne elég, mód van 4$-os havidíj ellenében plussz tárhelyet vásárolni, melynek korlátja 40GB.

Ha kijelöltük albumainkat és a kívánt playlisteket, az Apply gombra kattintva elindul a dalok feltöltése, melynek státuszáról az Upload Status oszlopban kapunk információt. Ha új playlistet szeretnénk létrehozni, könnyen megtehetjük a bal oldali menüben az mSpot Playlists alatt az +Add New -ra kattintva. Belehallgathatunk a dalokba, ha kettöt kattintunk valamelyik zeneszámon, ilyenkor a felsö sávban megjelenik egy kezelöpult a kiválasztott album borítójával.
A desktop mSpot egy nagyon könnyen kezelhetö, ügyes alkalmazás, és most lássuk hogyan müködik az Androidon futó mobil kliens. Az Android Market-röl letöltve és elindítva az ingyenes mSpot Music mobil alkalmazást, két lehetöség közül választhatunk, az egyik az elözöleg felhöbe feltöltött albumaink és playlistek böngészése és azok lejátszása, a másik lehetöség lenne az ingyenesen hallgatható streamelt rádióadók hallgatása, mely azonban csak az USA-ban müködik. Igy mi válasszuk az 1-es menüpontot 1. Listen to your own music, majd az elözöleg létrehozott mSpot fiókunk adataival (email, jelszó) belépve három kategória alapján szürhetjük majd böngészhetjük a dalokat. Ezek rendre: Playlist, Albumok, Elöadók.


Ha kiválasztjuk valamelyik albumot, majd rákattintunk az egyik dalra, egyböl elindul a felhöszolgáltatás és a kiválasztott dal letöltödik telefonunkra és elindul a szám lejátszása. Az így letöltött dalok listájáról könnyen megbizonyosodhatunk a Playlist -> On My Device menüpont alatt. A dalok felhöböl való letöltése WiFi-n keresztül rendkívül gyors, egy-egy dal letöltése kb. 2-3 másodpercig tart csak.

Az egyetlen probléma csak akkor jelentkezhet, ha telefonunkon aktuálisan sem WiFi, sem 3G hálózat nem elérhetö, mert pl. repülön utazunk, így ott csak a már elözöleg hallgatott és így letöltött zenéket tudjuk offline hallgatni.

Vélemény
Ezek után talán nem is nagyon kell részleteznem melyik alkalmazásra esett a választásom. Mind funkcionalitását, mind a szolgáltatás minöségét tekintve egyértelmüen az mSpot vitte el a pálmát, mely kitünö felhöszolgáltatásával azon felhasználókat célozza meg, akik nem szeretnének a részletekben elveszni, a különféle beállításokkal bíbelödni, ehelyett inkább csak a zenéiket szeretnék szinkronizálni, majd bárhol legyenek is, egyszerüen lejátszani, meghallgatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése